KLAVIRSKI DUO GORIŠEK – LAZAR   
Bojan Gorišek – klavir  
Milko Lazar – klavir   
   

Spored:   
Philip Glass  
ETUDE št. 11, 2 in 17 (2015)  
Bojan Gorišek, solo     

Milko Lazar  
COMMON STATEMENTS | NAVADNE IZJAVE (2021)  
Milko Lazar, solo     

Philip Glass  
FOUR MOVEMENTS FOR TWO PIANOS | ŠTIRJE STAVKI ZA DVA KLAVIRJA (2008)  
I.  II.  III.  IV.     

Milko Lazar  
SONGS FROM FAUST | PESMI IZ FAUSTA 
za dva klavirja, iz baleta Faust - Das Ballett (2018)  
I. Margaret's Chamber 
II. The Cathedral  
III. Duet  
IV. David     


Sodelovanje pianista/skladatelja Milka Lazarja in pianista Bojana Goriška je še najlažje opisati z neprekinjenim glasbenim partnerstvom in medsebojnim spoštovanjem, iz katerega je izhajala ustvarjalna potreba po njunih samostojnih poteh po intenzivnem sodelovanju med letoma 1999 in 2011. V tem obdobju sta glasbena prijatelja posnela šest albumov, nastopala po turnejah v Sloveniji in tujini (Budimpešta, Berlin, Stockholm, v Merkin Concert Hall in v Palači OZN v New Yorku, Kennedy Centru v Washingtonu). Kot krono njunega sodelovanja pa lahko označimo obsežni Koncert za dva klavirja in orkester, ki ga je Milko Lazar leta 2010 napisal prav za njun klavirski duo, izveden leta 2010 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z Orkestrom Slovenske filharmonije. Izreden uspeh je požel njun koncert v Bruslju, kjer sta nastopila ob slovenskem kulturnem prazniku, 25. obletnici samostojnosti in enotnosti ter 70. obletnici Društva slovenskih skladateljev.      

Bojan Gorišek je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral leta 1986 v razredu prof. Acija Bertonclja, izpopolnjeval pa se je v Kölnu. Njegov koncertni repertoar sestavljajo predvsem dela skladateljev 20. in 21. stoletja (arhivsko je posnel celoten Satiejev klavirski opus), sicer pa je krstil mnogo novitet slovenskih skladateljev. Nastopa solistično doma in v tujini ter predstavlja predvsem novejša in starejša dela skladatelja Philipa Glassa, snemal pa je tudi za nizozemsko založbo Audiophile Classics. Za koncertno dejavnost je leta 2006 prejel nagrado Prešernovega sklada.      

Milko Lazar je na Visoki šoli za glasbo v Gradcu študiral klavir in saksofon na jazzovskem in klasičnem oddelku. Milko Lazar pa je intenzivno deloval na področju kompozicije, predvsem za različne orkestre doma in v tujini (Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, Staatsorchester Stuttgart, Filharmonični orkester iz Augsburga …). Obenem je intenzivno sodeloval z Edwardom Clugom, saj sta v tem obdobju predvsem za tuje operno-baletne hiše ustvarila 15 baletnih predstav (Lizbona, Zürich, Sankt Peterburg, Augsburg, Stuttgart, Netherlands Dance Theatre – NDT itd.). Kot pianist in čembalist je redno koncertiral z različnimi lastnimi zasedbami in glasbeniki, kot so Vasilij Meljnikov, Zlatko Kaučič, Igor Matkovič, Matjaž Drevenšek, Luka Juhart … Dejaven je tudi kot dirigent in skladatelj za različne komorne zasedbe in orkestre. Je soustanovitelj skupin Quatebriga in Štefbet Rifi, poznan pa je tudi kot interpret baročne glasbe na čembalu. Leta 2005 je za svoje skladbe prejel nagrado Prešernovega sklada.