LJD ENSEMBLE
Milko Lazar – čembalo
Luka Juhart – akordeon
Matjaž Drevenšek – saksofoni 
 

Spored:
Milko Lazar
SIMPLE PIECES | PREPROSTI KOMADI
za trio (2020)

Luka Juhart
sKIČica
za trio (2018/20)

Milko Lazar
ŠTIRI ARIJE S SUBVERZIVNIMI RAZODETJI | FOUR ARIAS WITH SUBVERSIVE REVELATIONS
za trio (2016)

Luka Juhart
hrUP
za akordeon solo (2013)

SKUPINSKA IMPROVIZACIJA

LJD Ensemble je nova zasedba na slovenskem glasbenem prizorišču. Sestavljajo jo trije priznani slovenski glasbeniki: skladatelj, pianist in čembalist Milko Lazar, akordeonist in skladatelj Luka Juhart ter saksofonist Matjaž Drevenšek. Ansambel je bil sestavljen z namenom izvajati predvsem lastno avtorsko sodobno glasbo, ki na samosvoj način reflektira sedanjost, kot tudi kreativno raziskovati sodobne ustvarjalne in izvajalske prakse. Vsi trije člani so tako interpreti kot tudi kreativni improvizatorji in skladatelji. Skladbe, ki jih izvajajo, so v glavnem preplet natančno notirane glasbe in improvizacije, ki je znotraj kompozicije na določenih mestih vtkana v smislu enega od kompozicijskih postopkov. Tako skladbe z vsako izvedbo, kljub natančni strukturi, zazvenijo drugače in sveže.

Ena od posebnosti ansambla je poleg zanimive kombinacije treh različnih glasbenih osebnosti s širokimi in raznovrstnimi glasbenimi izkušnjami zanimiv spoj treh popolnoma različnih, a po svoje zelo sorodnih glasbil – čembalo (eden najstarejših evropskih glasbenih inštrumentov, ki je na glasbenem prizorišču kraljeval od 15. stoletja skoraj 400 let in tlakoval pot sodobnemu klavirju) in saksofon ter akordeon (dva najmlajša evropska glasbena inštrumenta, nastala nekje v polovici in proti koncu 19. stoletja.) Vsi trije inštrumenti so kljub svojim nespornim samosvojim kakovostim zelo dolgo čakali na (ponovno) akademsko priznanje in samostojen položaj v odnosu do ostalih klasičnih glasbil. Avtentični čembalo je – paradoksalno – kljub svoji večstoletni bogati zgodovini po ponovnem 'odkritju' v 20. stoletju še dolgo veljal kot alternativno glasbilo za pianiste, saksofon za klarinetiste, akordeon pa kot prenosno 'ljudsko' glasbilo s tipkami za ljubitelje.

LJD Ensemble je zasedba, ki poskuša podirati glasbene tabuje, tako v smislu sodobne komponirane glasbe kot tudi nenavadnih instrumentalnih kombinacij. Čembalo je lahko, kljub svoji neizmerni zgodovinski teži, zelo sodoben inštrument, ki se lahko izjemno uspešno zvočno spaja s svojima veliko mlajšima in drugačnima partnerjema. Po drugi strani pa lahko saksofon in akordeon zazvenita tako, kot bi bila iznajdena že pred mnogo stoletji.